GPA dospělých v Benátkách nad Jizerou 2019

V termínu 30.8.-1.9.2019 se konal v Benátkách nad Jizerou první celostátní turnaj GPA dospělých v letošní sezóně. 24. ročník Benáteckého poháru pod názvem Memoriál Petra Martince st. proběhl v Městské sportovní hale NIBE Aréně za účasti několika hamerských hráčů, kteří přijeli bezprostředně po týdenním herním soustředění v Sázavě.

V Benátkách nad Jizerou nastoupili jmenovitě Jakub Vitvera, Vašek Bláha, David Sklář, Filip Mutl, Honza Macák, Radka Šilhavá, Klára Šilhavá, Petra Janošová. Při účasti silné konkurence české špičky se našim podařilo získat dílčí úspěchy, medaile však nikoliv.

Kvalifikace

Turnaj odstartoval zápasy páteční kvalifikace, kterou musela absolvovat i většina našich hráčů, až od 17hod. Bohužel se v ní příliš nedařilo. Jenda s Klárou skončili po slušném výkonu v úvodním kole mixu po dvou neproměněných mečbolech ve třetím setu, který nakonec ztratili 20:22 proti páru Janoušek – Líbalová. Davidovi nestačilo v posledním zápase dne, který se hrál až ve 21hod v posmušilé hale, ani vedení 20:14 ve 3. setu s brněnským Reichmanem a po šesti neúspěšných mečbolech ztratil nadějný zápas výsledkem 22:24 i pětinásobně zlomenou raketu…

Klára, která startovala na turnaji dospělých poprvé, si spravila chuť výhrou a postupem ve dvouhře přes domácí Kramešovou (9,14), navíc jistý postup měla i po odhlášení hráček s Martinou Ševčíkovou (Badminton FSpS MU Brno) ve čtyřhře. Bohužel postupovou bilanci našich nevylepšil Filip v singlu, kde nestačil v „upoceném“ zápase na tři sety benáteckému Kadlecovi, ani Kuba s Peťou v mixu, v němž podlehli Chlubnovi s Otáhalovou (15,23).

Hlavní soutěž

V sobotu pokračoval turnaj zápasy v k.o. pavoucích hlavní soutěže. V ní se výsledkově nejlépe vedlo Radce, která skončila 5.-8. ve dvouhře i čtyřhře. Po výhře nad Šmídovou 7 a 12 ji zastavila ve čtvrtfinále pozdější turnajová vítězka Koukalová poměrem 18:21, 12:21. Ve čtyřhře se Ráďa s Adélou Chadimovou (Badminton FSpS MU Brno) pořádně nadřely v úvodním kole s párem Jeřichová – Šmídová, nakonec ale zápas ubojovaly (20,-17,-19). V „osmičce“ je čekaly už první nasazené Lajdová – Šikalová, kterým nestačily po setech 9:21, 19:21. Stejným favoritkám turnaje velmi srdnatě vzdorovaly o kolo dříve Klára s Martinou Ševčíkovou a po velmi líbivém výkonu uhrály hezký výsledek 15:21, 18:21.

Klára si připsala první turnajové vítězství na GPA turnaji ve dvouhře, ve které vyprovodila velmi rychle z kurtu Chlebníčkovou (11,4) a nic zadarmo nedala ani v dalším kole turnajové „dvojce“ K. Zuzákové (11,13). Kluci David s Jendou využili „papírově“ přijatelného losu ve čtyřhře a vyřadili  v prvním kole dvojici Skočdopole – Strnad 21:19, 21:14. Následně si mohli „za odměnu“ a bez nervů zahrát proti top páru českého juniorského badmintonu Kulíšek – Švejda. Výsledek zápasu se nakonec zastavil na skóre 21:10, 21:16 pro soupeře. V deblu nastoupil i pár Kuba s Rendou Weinzettlem (BK Arion Praha), ti však hned na úvod narazili na dravé mládí v podání Brázdy s Dostálem a utrpěli porážku 18:21, 19:21.

Zajímavý zápas jako na houpačce zahrál Vašek v singlu proti Viktorovi. Nasazenému favoritovi dokázal vzít dokonce set, na vítězství v zápase měl však daleko a prohrál 11:21, 23:21, 7:21. Druhý náš singlový zástupce Kuba vyřadil nejprve úspěšného kvalifikanta Strnada po výsledku 21:17, 15:21, 21:17 a v dalším kole dal nasazenému Stejskalovi z Vesce 13 a 10 bodů. Mixový pár Radka s Jiřím Burešem (Badinton FSpS MU) nejprve „pomstil“ Jendu s Klárou, když vyřadil jejich pátečního soupeře 21:14, 21:11, jenže ve druhém kole byl postup proti „jedničkám“ a celkovým vítězům turnaje Drančák – Lajdová hodně vzdálený (13,10).

Článek na czechbadminton.cz

Zanechte zprávu

17 + jedenáct =