MČR dospělých 2023 v Českých Budějovicích: Doba bronzová pokračuje, sestry Radka a Klára Šilhavé slaví po dvou letech další bronzové tažení!

Velký svátek nejlepšího českého badmintonu se odehrál ve dnech od pátku 3.2.2023 do neděle 5.2.2022 na jihu Čech. Po dvouletém období se vrátilo opět letos badmintonové mistrovství České republiky jednotlivců dospělých 2023 do tradičního „zimního“ termínu, které pořádal ve Sportovní hale Českých Budějovic Jihočeský badmintonový svaz. Na největší tuzemský turnaj se probojovalo stejně jako vloni 5 hamerských badmintonistů: Radka Šilhavá, Klára Šilhavá, Kateřina Koliášová, Jonáš Hurtík, Eliška Bílková, které vedla trenérka SK Hamr Romana Loskotová. V hlavním městě jihočeského kraje rovněž doprovázel seniorský mundial také i šampionát v minibadmintonu, na MČR kategorie U11 však hamerský klub žádného zástupce neměl.

Naši hráči nastoupili do těchto disciplín:

  • SČ: Jonáš Hurtík – Eliška Bílková, Radka Šilhavá – Václav Palán (SK Prosek Praha), Klára Šilhavá – Adam Šulc (SK Prosek Praha), Kateřina Koliášová – Vojtěch Havlíček (TJ Sokol Polabiny Pardubice)
  • DŽ: Radka Šilhavá, Klára Šilhavá
  • ČŽ: Radka Šilhavá – Klára Šilhavá, Kateřina Koliášová – Kateřina Osladilová (TJ Sokol Klimkovice)

Badmintonový svátek odstartoval v pátek od 11hod zápasy smíšené čtyřhry, ve které jsme měli hned čtyřnásobné zastoupení. Přestože naši badmintonisté měli na seniorském mistrovství startovat mnohdy v pozici nasazených favoritů, bohužel nepřízeň losu však výrazně promluvila do jejich osudů.

Své o tom ví Radka s Vaškem Palánem (v turnaji nasazené „dvojky“), kteří čelili neúspěšně po volném losu hned v úvodu pozdějším mistrům ČR Šelong – Švábíková. Se silnou dvojicí Š+Š startující na „divokou kartu“ padla předtím v 1. kole i Katka s Vojtou Havlíčkem. Krutě si pohrál los i se šancemi Jonáše s Eliškou, kteří neměli nárok proti zkušenému „páraři“ Drančákovi s Mlčochovou. Naopak skvělý zápas odehráli Klára s Adamem Šulcem, kteří porazili v tuhé bitvě těžké soupeře Janoštíka s Hořínkovou 17:21, 22:20, 22:20. V osmifinále už byla nad síly ostřílená dvojice Švejda – Černá (17, 19).

V singlech Klára neprošla v 1. kole přes Skařupovou a za kratší konec tahala také Ráďa proti M. Kohoutové.

Pravděpodobně největší šance na zisk nějakého cenného kovu tak ležela v deblech. Katka Koliášová se svou stálou partnerkou Katkou Osladilovou skončila po vítězství nad dvojicí Benišová – Ciróková nakonec mezi nejlepší „šestnáctkou“. Sesterský tandem R + K nepřipustil překvapení ani proti páru Kulhánková – Valentová, ani proti dvojici P. Krpatová – Treperová (19, 21), a mohl se tak radovat z postupu do semifinále MČR a jistoty medaile. Proti nasazeným „dvojkám“ L. Krpatová – Zuzáková sice hamerské sestry vyhrály první set 21:18, další už ale zvládly soupeřky 7:21, 15:21.

Pro hamerské barvy se tak urodila stejně jako před rokem (bronz Kláry Šilhavé s Adamem Šulcem v mixu) jedna bronzová medaile, jež vybojovaly ve čtyřhře sestry Klára a Radka Šilhavé. Navázaly tím tak na dva roky starý společný bronzový zisk z MČR dospělých 2021 v Praze-Štěrboholech!

Všem pěti hamerským hráčům děkujeme za reprezentaci našeho oddílu a pevně věříme, že se zase minimálně v takto hojném počtu objeví i na příštím MČR za rok. Pro každého našeho hráče je už samotná účast na této vrcholné tuzemské akci skvělým úspěchem, i proto samozřejmě moc gratulujeme našim děvčatům Radce s Klárou k výbornému výsledku.

SK Hamr se zapojil rovněž do zajištění týmu čárových a umpirových rozhodčích. Hamerská trenérka a koordinátorka lajnových rozhodčích Veronika Kyzlíková řídila tzv. Line judges během všech 3 hracích dnů.

Všechny zápasy byly po celou dobu i letos živě streamovány. Oficiální live stream z MČR dospělých v Českých Budějovicích najdete na YouTube kanálu CzechBadminton: zde

Oficiální fotogalerie zde

foto: zdroj czechbadminton.cz

Články z MČR dospělých 2023 v Českých Budějovicích naleznete také na stránkách czechbadminton.cz:

Zanechte zprávu

čtyři + fifteen =